Veelgestelde vragen

Kan een houten vloer in elke ruimte worden gelegd?

Nee, een houten vloer kan alleen in droge ruimtes worden gelegd. Onder droge ruimtes wordt verstaan: woonkamer, slaapkamer, hal, keuken, overloop, studeerkamer, hobbykamer (alleen als de hobbykamer gebruikt wordt voor hobby's waar veel water toegepast wordt is het niet aan te raden om een houtenvloer te leggen).

Welke eisen worden aan de ondergrond gesteld?

De ondergrond moet droog, vlak en vast zijn en blijven. Een houten vloer kan zonder problemen op een bestaande houten vloer worden gelegd, mits de vloer aan de eisen voldoet. Een houten vloer kan zonder problemen op een betonvloer worden gelegd mits de betonvloer aan de eisen voldoet.

Moet de houten vloer worden verlijmd?

Een houten vloer kan meestal naar eigen keuze of zwevend worden gelegd of verlijmd.

Heb ik speciaal gereedschap nodig om een houtenvloer te leggen?

Nee, het enige wat u nodig hebt is een potlood, meetlint, zaag, hamer, aanslag klos, decoupeerzaag, koevoet.

Ik heb de vloer gekocht maar nu zie ik er toch tegenop om de vloer zelf te gaan leggen?

Geen probleem VBN Vloeren heeft een team parketteurs voor u klaar staan, mannen die niet op de klok kijken, maar een vloer willen leggen waar ze zelf trots op zijn. De jarenlange ervaring garandeerd dat de vloer afhankelijk van de omstandigheden strak wordt gelegd en blijft liggen.

Vraagt een houten vloer onderhoud?

Een houten vloer is een duurzaam product maar vraagt enig onderhoud. Vroeger vroeg een houten vloer enorm veel onderhoud en was arbeidsintensief, maar met de huidige systemen vraagt een houten vloer relatief weinig onderhoud meer.

Kan ik een houten vloer in de badkamer leggen?

Nee, een badkamer valt onder een natte ruimte.

Kan ik een houten vloer in de wc leggen?

Een wc valt ook onder een natte ruimte.

Kan ik een houten vloer in de bijkeuken/berging leggen?

Dat kan, maar is meestal niet aan te raden, dit is afhankelijk hoe de ruimte wordt gebruikt.

Kan een houten vloer op vloerverwarming?

Hout en vloerverwarming gaan prima samen, maar niet met alle houten vloeren. Veel vloeren in ons assortiment zijn geschikt voor vloerverwarming, bij onduidelijkheden of twijfel neem dan contact met ons op, zodat wij u een gedegen advies kunnen geven.

Kan een houten vloer op vloerverwarming in combinatie met vloerkoeling?

Het kan met de nodige voorzorgsmaatregelen, dit maakt een houtenvloer wel bijna onbetaalbaar. Koeling betekent condens, condens is vocht en vocht en hout gaan niet samen.

Zomer en winter, hoe reageert hout daarop?

Hout reageert minimaal op temperatuurverschillen. Waar hout wel op reageert zijn verschillen in luchtvochtigheid. In perioden met hoge luchtvochtigheid zal hout vocht gaan opnemen en gaan uitzetten, in perioden van lage luchtvochtigheid zal hout vocht af gaan geven en ten gevolge daarvan gaan krimpen en dit alles in combinatie met temperatuur.

Moet mijn vloer opnieuw geschuurd en behandeld worden?

Dit is afhankelijk voor welke afwerking u hebt gekozen. Hebt u gekozen voor een lakvloer, dan zal de vloer over een x aantal jaren geschuurd en opnieuw gelakt moeten worden. Hebt u gekozen voor een olievloer, dan hoeft de vloer, mits goed onderhouden en schoon gehouden conform de voorschriften van de fabrikant NOOIT weer geschuurd te worden.

Wat is het verschil tussen lak, olie en was?

Lak heeft het voordeel dat de vloer optimaal is beschermd d.m.v. een lakfilm, nadeel van lak is dat het zal gaan slijten, doordat er een film op de vloer ligt heeft de houtenvloer een veel minder natuurlijke uitstraling, beschadigingen springen in het oog en kunnen niet plaatselijk bijgewerkt worden. Was geeft een heel diepe warme uitstraling. Een nadeel van was is dat het heel veel onderhoud vraagt, niet meer van deze tijd. Olie heeft het grote voordeel t.o.v. was dat het relatief weinig onderhoud vraagt, makkelijk is aan te brengen, een betere bescherming geeft en heeft t.o.v. lak een heel natuurlijke uitstraling, beschadigingen vallen minimaal op en kan t.o.v. lak plaatselijk worden bijgewerkt. Zowel met was als olie geldt dat zodra er vocht op de vloer komt in welke vorm dan ook, dit direct dient  te worden verwijderd om vlekvorming te voorkomen. Een olievloer mits goed onderhouden conform voorschrift van de fabrikant aangepast aan het gebruik en mits normaal op geleefd en goed schoongehouden hoeft nooit weer geschuurd te worden 

Gaan hout en vocht samen?

Nee hout en vocht gaan niet samen, zodra er vocht op of bij of onder de vloer komt, ook al is het maar een heel klein beetje vocht dient dit direct te worden verwijderd en worden drooggemaakt.

Kan ik beschadigingen plaatselijk bijwerken?

Ja, kleine beschadigingen kunnen mits u heeft gekozen voor  olie en/of was plaatselijk worden bijgewerkt. Grote beschadigingen kunnen niet plaatselijk worden bijgewerkt.

Kan VBN Vloeren op locatie advies geven hoe een beschadiging te herstellen?

Dit is zeker mogelijk. VBN Vloeren beschikt over een team vakmensen, simpel online advies is gratis, simpel mondeling advies is gratis, simpel telefonisch advies is gratis, advies op locatie zijn kosten aan verbonden.

Kan VBN Vloeren een rapport opmaken voor de verzekering?

Voor het opmaken van een rapport moeten wij de situatie op locatie beoordelen.

Kan VBN Vloeren schade aan een houten vloer herstellen?

VBN Vloeren beschikt over een team vakmensen die alle werkzaamheden met betrekking tot schade aan de houten vloer voor u uit de handen kunnen nemen en herstellen.